Biografie

Titus de Jong (1953) beleeft zijn jeugd in een door
“dé oorlog” gehavend deel van de Amsterdamse binnenstad. Zijn buurt getuigt van de vele joodse bewoners, die hier werden weggevoerd en raakt steeds verder ontvolkt; voor een kind een eenzame omgeving vol macabere herinneringen.

Titus de Jong groeit op in een klein middenstandersgezin volgens de regels van het calvinistisch getinte katholicisme in het toenmalige Nederland ”boven de rivieren”. In 1965 verlaat hij zijn ouderlijk huis en gaat ”op seminarie”. Zo ervaart hij al jong cultuurverschillen: de Brabantse leefstijl ofschoon ook katholiek is opmerkelijk veel losser dan in het noorden. Zo is zijn belangstelling voor cultuur(verschillen) gewekt en begint zijn zoektocht door een tijd en een wereld, die snel verandert.

Als kind ontwikkelt Titus de Jong een grote belangstelling voor kunst. De druk vanuit het milieu ”om iets nuttigs te leren” en gebrek aan geld en zelfvertrouwen blokkeren aanvankelijk een artistieke loopbaan. Hij richt zijn ambitie geheel op een maatschappelijke loopbaan en combineert werk en studie om zo snel mogelijk onafhankelijk te zijn.

Al na enkele jaren vervult hij een leidinggevende functie in het sociaalmaatschappelijke veld en blijft daar vele jaren actief. Sinds 1994 maakt hij steeds meer tijd vrij voor het schilderen en enkele jaren later besluit hij alsnog de (vrije) Kunstacademie te gaan doen (afgerond 2002).

Klik hier voor meer details over zijn schilderwerk.

Titus de Jong is getrouwd met de violiste Renée de Jong - Verwoerdt.
Zie www.reneesmusic.nl.