Technieken

Schilderijen (olieverf)

Het oeuvre van Titus de Jong bestaat ondermeer uit monumentale olieverfschilderijen op paneel. De textuur is belangrijk. In de series Cultivar en Synthese valt de korte, krachtige, ritmische penseelstreek op, soms afgewisseld met het schildersmes, of met juist heel gladde passages. Titus de Jong “boetseert graag in verf”om uit te drukken dat “schilderen emotie is”.

In zijn olieverfschilderijen gebruikt hij a la prima technieken (nat in nat) en fijnere technieken (glaceren) door elkaar heen. Aan de afwerking wordt veel zorg besteed. De gebruikte kleurcombinaties zijn overwegend warm met een beperkt palet van oude pigmenten, zoals aardkleuren (siena, omber, oker) en oude blauwen (ultramarijn en cyanide). Moderne pigmenten (karmijn, magenta, cadmiumgeel en rood) worden spaarzaam toegepast.


Schilderijen in acryl en gemengde technieken

Naast genoemde series zijn er losse werken, waarvan een aantal in acryl. In die techniek werkt Titus de Jong bij voorkeur met een zekere transparantie, in heldere kleuren.

Voorts maakte Titus de Jong bijna dromerige fantasieën met gemengde technieken op papier (aquarel, kleurpotlood, inkt, monoprint).